07 Jan 2010

Venla syntyi kuin syntyikin tänään 7.1. klo 17:32.

Aamulla noin kymmenen maissa Hannelta puhkaistiin ensin kalvot, joka aikaansai synnytyssupistusten alkamisen parin tunnin sisään. Alkuiltapäivästä alettiinkin kaivata jo epiduraalia, jossa tosin oli hiukan mutkia matkassa — luultavasti Hannen turvotuksen takia ei oikeaa paikkaa tahtonut löytyä ja kahdella ensimmäisellä yrityskerralla epiduraali ei tehonnut. Lopulta kolmannella kerralla epiduraali saatiin toimimaan (luultavasti ensimmäisen ja toisen nikaman väliin), ja kivuille saatiin lievitystä.

Puoli viiden maissa alkoikin olo olla jo kohtalainen, ja kävimme hiukan käytävällä kävelyllä. Palattuamme takaisin synnytyssaliin noin viiden maissa kätilö totesi, että kohdunsuu on noin 6 cm auki, mutta epiduraalin teho alkoi loppua ja sitä lisättiin. Heti lisäämisen jälkeen, noin klo 17:20 kätilö tutki paikat uudelleen ja huomasi kohdunsuun olevan jo täysin auki, joten aloitettiin ponnistusvaihe, joka sujui todella paljon helpommin kuin Villen kanssa. Ehdin vain selostaa Hannelle, että päälaki on jo ulkona, kääntyä takaisin huomatakseni että pää on ulk... ei kun siis pää ja hartiat, ei kun vyöt... ei vaan nyt on tyttö jo ulkona plörts-äänen säestämänä.

Venlaa yritettiin syöttää noin tunnin ajan, mutta tyttö ei vielä ollut nälkäinen (ainakin verensokerit olivat hyvällä tasolla), joten jäi syömättä. Kylvetin tytön ja mittausten ja kokeiden jälkeen hän siirtyikin takaisin syliini lämmittelemään. Painoa tytöllä oli 2660 g, pituutta 48 cm ja APGAR-pisteitä tuli erinomaiset 9/9/9.

Hanne taas ei ollut päivän aikana saanut syödäkseen kuin pari jugurttia kun pelättiin sektioon joutumista (jota Hanne kyllä pariin otteeseen ehti toivoa kun epiduraali ei ottanut tehotakseen), joten tällä aikaa hän söi sitten maailman parhaan sämpylän, joka auttoikin kovasti heikotukseen. Valitettavasti vielä tämän jälkeen Hannen selkä alkoi krampata pahasti päivän ponnistelujen jäljiltä, joten Venla joutui yöksi vauvojen huoneeseen jotta Hanne saisi rauhassa levättyä Panacodin ja lihasrelaksanttien voimin.